ACORD PRESSUPOSTOS 2019

El passat 11 d’octubre, es va presentar per part del Govern Central i Podemos un text d’acord per als Pressupostos Generals 2019. 

L’Associació Catalana de Juristes Demòcrates valora positivament el contingut de l’acord, que malgrat sigui de mínims, recupera i introdueix mesures que amplien i reconeixen drets que son beneficiosos per a molts estrats socials, especialment perjudicats durant els últims 8 anys de retallades i d’austeritat.

Així, entre moltes altres mesures es proposa una pujada del Salari Mínim Interprofessional, la recuperació del subsidi de majors de 52 anys, la possibilitat dels ajuntaments de limitar el preu dels lloguers a zones especialment tensionades i l’augment de la tributació per a rendes de més de 130.000e/any per a fer front a moltes diverses mesures (també important en la lluita contra la violència de gènere). Ens agradaria destacar, potser pel seu poc ressò mediàtic, la introducció d’una mesura molt important i que consisteix en assolir abans de l’any 2021 la plena equiparació amb el Règim General del Règim General especial de treballadores de la llar (en la seva amplíssima majoria, dones). Ens felicitem que aquesta última mesura pugui entrar aviat en vigor, ja que elimina una norma clarament discriminatòria per raó de gènere (i també origen), que inexplicablement és part del nostre ordenament jurídic en l’actualitat, i que impedeix, per exemple, que les treballadores de la llar puguin accedir a les prestacions d’atur en cas d’extinció involuntària de la seva relació laboral.

Junta Directiva de l’Associació Catalana Juristes Demòcrates

Recent Posts