JUTJAR AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

El dijous 16 de maig organitzem el proper sopar col·loqui de l’ACJD. Tractarà sobre jutjar amb perspectiva de gènere i es durà a terme a l’Hotel Rivoli la Rambla a les 20.45h.

Des de l’Associació defensem que és imprescindible operar amb aquesta lògica davant la situació de desigualtat que pateixen les dones en una societat desigual formal i materialment, davant els privilegis establerts històricament cap als homes.

Cal aplicar la llei i, està regulat a l’article 9.2 de la Constitució Espanyola; article 4 de la Llei Orgànica d’igualtat efectiva; article 3.1 del Codi Civil; instruments internacionals com el Conveni d’Istanbul, entre d’altres.

La Justícia cal que s’analitzi des de l’òptica del gènere, doncs el contrari és perpetuar els estereotips i elevar-los a la categoria de Justícia. I, obviar aquesta perspectiva és violència institucional. 

Però, per això, també cal formar-nos contínuament per aprendre e identificar els diferents estereotips masclistes que son part en la actualitat de la societat. 

Creiem que el moviment feminista a la justícia ha estat pioner, però cal seguir treballant per lluitar contra totes les altres desigualtats que pateixen altres col·lectius històricament vulnerats. Com per exemple, les persones migrants i, més concretament, les dones migrants i racialitzades.

I per això, és també imprescindible, seguir treballant per una societat més democràtica i una justícia més feminista i antiracista.

PONENTS:

  • Monica Benicio: Convidada des del Brasil, arquitecte i estudiant d’un màster en Dret a la Ciutat (PUC-RJ). És feminista, activista de drets humans i militant LGTBI. Actualment és una de les veus més importants de la resistència democràtica a Brasil. Va viure els seus últims anys com a “companya de vida i amor” al costat de Marielle Franco, regidora de Rio de Janeiro brutalment assassinada el 14 de març de 2018, un crim que segueix impune i amb més preguntes que respostes. L’activista pels drets de la comunitat LGTBI continua la seva lluita per esclarir l’assassinat de la regidora i obtenir justícia, a l’hora que aposta per la resistència per canviar el sistema. Segons Mònica “No veig forma de guanyar si no és resistint diàriament i continuar la lluita”.
  • Adoración Jiménez Hidalgo:Magistrada del Jutjat Social número 3 de Granollers i sòcia fundadora de la “Asociación de Mujeres Juezas de España” (AMJE), que ens parlarà sobre impartir la Justícia amb perspectiva de gènere a la Jurisdicció Social (conciliació de la vida familiar y laboral, prestacions de gènere, bretxa salarial, sostre de vidre, assetjament sexual i per raó de gènere).
  • Helena Gil Esteve: Magistrada del Jutjat de Primera Instancia i Instrucció número 4 de Cerdanyola del Vallès, coordinadora de la Comissió d’Igualtat de JJpD i sòcia d’AMJE, que tractarà el tema jutjar amb perspectiva de gènere a la Jurisdicció Penal (violència de gènere, assetjament sexual ocupacional i delictes sexuals).

Lloc: Hotel Serhs Rivoli Rambla

Recent Posts